Reklama
 
Blog | Jakub Čech

Prostějovské komunální volby – díl první

Volby do městského zastupitelstva se blíží, strany představují kandidáty a programové priority.

Myslím, že příští zastupitelstvo bude roztříštěné a koalice se bude sestavovat jen těžko. Už to nebude tak snadné jako doposud, kdy se rychle po volbách sestavila velká koalice ČSSD – ODS. Teď budou velkou roli hrát nové strany (ANO, Úsvit, Pévéčko) a zástupci prostějovské opozice (Změna pro Prostějov, TOP 09, KDU-ČSL). Možná překvapí i tradiční komunisté, ale to vzhledem k jejich pevné (nerostoucí, ale ani neklesající) voličské základně nepředpokládám.

Osobně mi chybí transparentní účty volebních kampaní (zaregistroval jsem, že jej má jen Změna pro Prostějov). Bohužel se nedozvíme, kdo kampaň platí třeba hnutí ANO či Pévéčku, protože postavit kampaň na rozdávání jídla zadarmo není zrovna levná záležitost. Spekulace jsou na místě, transparentní financování jednoduchou cestou, jak jim předcházet.

Sociální demokraty, kteří jsou v Prostějově tradičně velmi silní, povede do komunálních voleb současný primátor Miroslav Pišťák, který nedávno oslavil své pětasedmdesáté narozeniny. Lídrem ČSSD byl už dvakrát. Přitom, není to tak dávno, co primátor zvažoval rezignaci.

Reklama

A ČSSD přišla s inovativním nápadem MHD zdarma po vzoru například Frýdku Místku. Já tuto myšlenku podporuji, snížil by se tím počet aut ve městě. Nabízí se však otázka, proč to sociální demokraté neprosadili v uplynulých letech, kdy byli ve vedení města.

Obdivuji odhodlání pana primátora; ne každý by dokázal v jeho věku vést město a ještě znova jít do voleb. Ani on však nezvládá svou funkci úplně stoprocentně.

Jednou, na jednání zastupitelstva vystoupil občan města Jan Navrátil (tehdy mu umožnili vystoupit) a přednesl, co si o daném tématu myslí. „Váš názor budu brát jako protinávrh, o kterém se bude přednostně hlasovat,“ odpověděl mu pan primátor, který na to o něco později zapomněl a o tomto návrhu hlasovat nedal. Jindy, když ten samý občan řekl, že vznáší protinávrh, bylo mu odpovězeno, že jako nečlen zastupitelstva nemá právo předkládat návrhy. Škoda, že se občas více obyvatel nejde na zasedání zastupitelstva podívat, je to zážitek, jen je nutné počítat s tím, že občas budete zmateni.

 

ANO 2011

Zajímavá situace je u hnutí ANO. Když kandidovalo do Poslanecké sněmovny, předseda Andrej Babiš měl nějaké představy o tom, jak řídit náš stát, který by podle něj „měl fungovat jako firma“. O tom, co chce hnutí změnit ve městech, nevím a mám obavy, že to neví ani představitelé hnutí. Je logické, když vznikne uskupení okolo lidí v konkrétním městě, kteří se angažují v určité oblasti. V rámci hnutí ANO se setkali lidé, kteří většinou mají podobné představy o tom, jak by měl fungovat stát. Mají také stejné názory na to, jak by měla fungovat komunální politika? Na jednu stranu jsou lidé, kteří se angažovali ve spolku Pro Prostějov (lídryně Hana Naiclerová) či ve spolku Hloučela (František Filouš), na kandidátce je třeba Jaroslav Faltýnek (dříve ČSSD), známý svými výroky na adresu aktivistů, zvláštnímu přístupu k novinářům a tajným sponzorováním Jana Kavana. Zřejmě kvůli právě jeho osobě bývá v internetových diskuzích hnutí ANO nazýváno „ČSSD 2“.

Nelíbí se mi ani způsob získávání voličů, kdy je na pozvánce na mítink inzerováno především „zdarma 100 porcí kýty“ a „100 piv“. Dávat lidem jídlo svědčí o tom, že hnutí ANO nemá asi nic jiného, na co by své potenciální voliče nalákalo. Očividně to však funguje (hnutí ANO postavilo svoji sněmovní kampaň především na rozdávání koblih).

Přesto ale budu rád, když hnutí ANO bude mít v zastupitelstvu slovo, právě díky kandidátům jako je Hana Naiclerová, František Filouš a Petr Ošťádal.

 

ODS

Občanské demokraty vede zastupitel a předseda Mensy Tomáš Blumenstein, heslem kampaně je „radnice bez záclon“ – ODS se chce zasadit o posílení transparentnosti. Jsem ten poslední, kdo by proti této prioritě bojoval, ale nešlo to prosadit dříve? Třeba v uplynulých šestnácti letech, kdy ODS spoluvládne Prostějovu? Rád bych věřil, že to občanští demokraté konečně myslí vážně, ale když vím, že pomohli k tomu, aby občan Jan Navrátil nemohl na zastupitelstvu mluvit, těžko jim dokážu uvěřit. (Bylo by fér dodat, že současný lídr strany hlasoval pro umožnění vystoupit). Dokonce jsou slibovány přenosy ze zastupitelstva. Co mi to jenom připomíná? Není to kampaň ODS před čtyřmi lety?

ODS je personálně slabší a slabší; první tři na kandidátce z roku 2010 již ve straně nejsou, stejně jako kandidát pátý a sedmý. Dříve nebylo zvykem, že by si tato strana mezi sebe pouštěla nestraníky, dnes na kandidátce figurují.

Dále strana přichází s myšlenkou zrušení poplatku za odpad. S něčím přijít museli a pro mě je to uvěřitelnější než větší transparentnost či vznik parkovacích míst pro každého.

 

Pévéčko – ODS II.?

Náměstci primátora Jiří Pospíšil a Ivana Hemerková, zvoleni za ODS, se rozhodli založit vlastní hnutí s názvem „Pévéčko“. Již ten název nepůsobí moc důvěryhodně, podobně jako program hnutí. Ten obsahuje například participační rozpočet. Dobrá myšlenka, škoda, že nebyla představiteli hnutí prosazena dříve. Stejně jako se jim nepodařily prosadit videozáznamy ze zastupitelstva, které slíbili v roce 2010, ještě jako kandidáti ODS.

Ve skutečnosti pak prosadili třeba územní plán, nepovolení církevní ZŠ či veřejnou zakázku na marketing za 14 milionů (TK plus).

Nejsem si jistý, jestli voliči zvolí „Prostějov s novým elánem“ v čele s dlouholetými politiky ODS. Možná je ale přiláká pizza zdarma. Dobrou chuť.

Na třetím místě kandiduje známý prostějovský lékař Martin Balák. Víme, jak to s doktory v politice funguje (TOP 09 by o tom mohla vyprávět) a tak je možné, že bude vykroužkován. Kdyby se naplnilo očekávání Večerníku, tak Pévéčko bude mít dva zastupitele a je pravděpodobné, že jedním z nich bude právě Martin Balák (na úkor někoho z první dvojice).

Mnohem zarážející je ale vyjádření lídra Jiřího Pospíšila přímo na webu hnutí Pévéčka. „Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí situace ve velkých politických stranách, které se svým způsobem po dvaceti letech dostávají do útlumu, rozhodli jsme se s několika přáteli založit nové hnutí.“ Nemůžu si pomoct, ale působí to na mě, že hnutí Pévéčko bylo založeno kvůli tomu, že jiným stranám klesají preference. To je samozřejmě spekulace, ale rozdávání pizzy zdarma, nesplněné sliby v době kandidatury za ODS a uplynulé vládnutí v Prostějově, kdy ani nebylo umožněno občanovi vystoupit, nepůsobí příliš důvěryhodně.

 

TOP 09 a NEZÁVISLÍ Prostějované

Největší česká pravicová strana TOP 09 kandiduje s přídomkem „nezávislí Prostějované“. Moje první myšlenka byla, že se jedná o nějakou novou stranu, která je s „topkou“ v koalici, nicméně Ministerstvo vnitra žádnou takovou stranu či hnutí neregistruje. A tak předpokládám, že se jedná o marketingové vyzdvižení nezávislých kandidátů, což není tak pozoruhodné, v místních komunálních volbách se tento jev vyskytoval již v minulosti.

Hodnotím TOP 09 jako nejlepší zastupitelský klub tohoto volebního období. Kromě toho, že někteří zastupitelé této strany pravidelně vystupovali se svým názorem (což dělají ale i komunisté), vznášeli i protinávrhy a na rozdíl od lidovců nevykazovali vysokou absenci.

Mám pocit, že v minulých volbách si na sebe ale TOP 09 ušila past – na kandidátce bylo hodně lékařů, které preferenční hlasy dostaly do zastupitelstva na úkor čelních představitelů strany. Nebýt rezignace lídryně Zuzany Ochmanové, v zastupitelstvu by nebyl ani letošní lídr Aleš Matyášek.

 

KSČM

Komunisty vede do voleb zastupitel a někdejší kandidát na senátora Jaroslav Šlambor, také další kandidáti na čelních místech jsou již několik let zastupiteli.

Na jednu stranu bych komunisty ocenil tím, že na jednání zastupitelstva bývají připraveni a přednáší své názory. Jedinečnou možnost, tedy hlasování PRO návrh zastupitelů TOP 09 (nechat zpracovat nezávislou právní analýzu, nezávislou ekonomickou analýzu, zajistit plnění záměru z roku 2008 ad.) zastupitelé KSČM nevyužili, zdrželi se hlasování. Je přirozené, že s návrhem Aleše Matyáška nemuseli souhlasit (své námitky dokonce vyjádřili), je ale divné, že svůj vlastní návrh nepřinesli.

Komunisté neposílali v uplynulém volebním období stanoviska či tiskové zprávy do médií. Když už, tak to stálo za to. Zastupitelka Ivana Copková nedávno v Týdeníku Prostějovska reagovala na článek Jana Navrátila a tiskovou zprávu spolku Pro Prostějov. Mým cílem není na její příspěvek reagovat, vychází z nepochopení vtipu v tiskové zprávě. Nejvíce mě v článku zaujala část, kdy se autorka zamýšlí nad tím, že Jan Navrátil neuvedl, že Ivana Copková na zastupitelstvu udělování veřejné finanční podpory kritizovala. Především se nejednalo o zpravodajský článek shrnující aktivity v dané oblasti, ale čistě o názor autora. Mimochodem, nevybavuji si, že by zastupitelé KSČM (na rozdíl od zastupitelů TOP 09) předložili konkrétní návrh rozdělení veřejné finanční podpory.

 

KDU – ČSL

Lidovce do voleb vede někdejší generální ředitel Českých drah Petr Kousal a hygienička Zuzana Bartošová. Na třetím místě je Vojtěch Faltýnek. Tito tři lidé kandidovali za křesťanské demokraty už před čtyřmi lety a přesně v tomto pořadí; tehdy získali dva mandáty, ten druhý ale kvůli preferenčním hlasům připadl tehdejšímu řediteli muzea Miroslavu Chytilovi.

Lidovečtí zastupitelé však byli v průběhu volebního období spojeni s velkou absencí na zasedáních, v souvislosti s jejich činností si vybavuji jejich snahu za zachování DONY, protinávrh v otázce finanční podpory pro církevní mateřskou školu či výzvu k zachování Kascentra. Zarážející však je, že i zastupitel Miroslav Chytil, zvolený za křesťanské demokraty, se zdržel hlasování v otázce, jestli občan může vystoupit na jednání. Těžké to rozhodování. Druhý zastupitel se toho jednání neúčastnil.

Velkým handicapem lidovců v těchto volbách je chybějící aktualizovaný web, svoji internetovou stránku mají i komunisté. Myslím, že to je také velké gesto směrem k voličům, fungující web (i s kandidátní listinou, ne jen s přehledem vedení organizace) je v dnešní době základ.

Poznámka dne 17. září 2014: Lidovci web mají, za chybu se omlouvám.

 

Změna pro Prostějov

Je logické, že se spolek Pro Prostějov přetavil v kandidující subjekt, stejně jako je dobře, že se (alespoň) na komunální úrovni před volbami spojili Zelení a Piráti, přesto se ale nejedná o výhradně stranickou záležitost, většinu kandidátní listiny totiž tvoří nezávislí.

Lídrem je Jan Navrátil (známý jako aktivní občan, který upozornil na to, že z centra mizí kultura; mimochodem, mám pocit, že měl jako občan menší absenci než někteří placení zastupitelé), kandiduje však třeba architekt František Fröml, který se významně zapojil v boji proti územnímu plánu, nebo ředitelka domova pro seniory v Soběsukách Věra Palacká, která se rovněž angažovala ve spolku Pro Prostějov či třeba v dobrovolnickém centru Adra. A mohl bych pokračovat dál, na kandidátce je třeba informatik a aktivista Ivo Lužný či vědecká pracovnice Univerzity Palackého Ludmila Ohnoutková, která je aktivní ve spolku Hloučela, ve kterém bojuje proti úbytku zeleně ve městě. Takových lidí je ve Změně pro Prostějov hodně. A nesmím zapomenout na Piráty, kteří mají plán jak zvýšit transparentnost města a zároveň chtějí prosadit například participační rozpočet.

Kampaň Změny počítá s mobilními panely, bannery na plochách příznivců a osobním oslovování lidí. Působí to lépe než rozdávání jídel zdarma.

 

Moravané

Moravané, po špatných zkušenostech z předvolebních koalic se rozhodli jít do komunálních voleb samostatně. Myslím ale, že jsou na to příliš malí, i strany větší jako jsou zelení či Piráti kandidují v rámci koalic, pokud chtějí uspět. Víc nedokážu o prostějovských Moravanech říct, kandidátku ani prvky kampaně jsem dosud neviděl.

 

Někdo další?

Ještě v Prostějově v uplynulých volebních obdobích kandidoval třeba Pravý blok (celý název neuvádím, omluvte) nebo Koruna Česká. Vzhledem k tomu, že v uplynulých volbách ale nedokázaly tyto strany naplnit kandidátní listinu, jejich síla je malá.

Jsem ten poslední, kdo by chtěl škodit malým stranám; ale kandidovat bez naplněné kandidátky, navíc v komunálních volbách je podle mě zbytečné.

Ještě se mluví o kandidatuře hnutí Úsvit přímé demokracie. Je logické, když kandidují třeba zelení, jejich celostátní cíle lze převést na komunální úroveň, stejně tak u dalších stran. Úsvit ale kandidoval do poslanecké sněmovny s jedinou velkou prioritou – prosazení zákona o referendu. Jejich tématem pro komunální volby je však přímá volba starostů a změna zákona o místním referendu. Nevím, jak to ovlivní ze zastupitelstev obcí.

 

Autor se angažuje ve Změně pro Prostějov.