Reklama
 
Blog | Jakub Čech

Oslava státního výročí tři dny předem

Je to takový prostějovský folklór. Několikrát ročně se pořádá vzpomínková akce, někdy na památku sametové revoluce, jindy je to výročí založení první republiky, v srpnu vzpomínka na padlé po vpádu vojsk Varšavské smlouvy, v květnu zase osvobození Prostějova od nacistické okupace. Pokaždé, když výročí je státním svátkem, oslava se nekoná ve státní svátek, ale jindy.

Například, oslava výročí sametové revoluce se nekoná 17. listopadu, nýbrž tři dny předem a to ještě ve 13. hodin.

Není tedy divu, že na tyto akce nikdo, kromě představitelů města, Sokola a novinářů nechodí. Efekt je nulový. Má vůbec cenu taková shromáždění pořádat?

 

Reklama

Primátorova logika

Zajímavé je rovněž uvažování pana primátora. „Chceme tak umožnit, aby lidé na oslavy nemuseli chodit v den pracovního volna,“ řekl Miroslav Pišťák Mladé frontě. Jinými slovy, aby nemuseli jít ve státní svátek, mají si vzít dovolenou. Podle sebe soudím tebe.

Nejsou právě státní svátky od toho, aby lidé zavzpomínali, připomenuli si, zamysleli se nad nějakou událostí?

 

Je to zažité

Vadilo mi to i v minulosti, zejména nevhodně zvolená hodina, která zamezuje účasti veřejnosti (s výjimkou několika důchodců, kteří se tam někdy objeví).

„Kladení věnců a jednání zastupitelstva se konají v takovém čase, který stanoví vedení města. U jednání zastupitelstva je čas 13:00 již zažitý. Na druhou stranu, na zastupitelstvo nebo kladení věnců se mohou žáci a studenti dostavit, například pokud jejich vyučující vyhodnotí tuto akci za důležitou (třeba pro výuku občanské výchovy),“ napsala mi před několika lety tisková mluvčí magistrátu Jana Gáborová. Zkrátka, je to zažité, nebudeme to měnit, třeba tam někdy půjdete se školou.

 

Komunisté se poklonili revoluci

Pozornost celostátních médií vzbudil páteční vzpomínkový akt k výročí třem dnům k výročí sametové revoluce. Uznávám, že budí pozdvižení, když se sametové revoluci klaní komunisté, které sametová revoluce odstranila z radnice, pardon, z národního výboru. Fakt je ale ten, že se účastnili i v minulosti, ale tehdy jen jako „opoziční“ zastupitelé. Ještě zajímavější je ale fakt, že po jejich boku stáli jejich bývalí spolustraníci, dnes zvolení za jiné strany/hnutí.

Jejich účast bývá vnímána jako paradoxní, ale komunisté opravdu mohou být vděční. Zajímavě se k tomu vyjádřil první porevoluční starosta Prostějova Miroslav Zikmund.

„Revoluce byla sametová a komunisté proto mohou mít důvod ji oslavovat, protože díky ní a díky tomu, že máme demokracii, zde mohou vůbec fungovat a existovat. Netuším ovšem, jestli si to uvědomují,“ řekl MF dnes.

S tím souhlasím. Komunisté mají co slavit. A nejen oni. Také komunisté, kteří stáli při této události po jejich boku a komunisty už nyní nejsou.