Reklama
 
Blog | Jakub Čech

Nevydařený investiční záměr zaplatí občané

Snaha pozvat do Prostějova známého operního zpěváka skončila průšvihem: občané zaplatí koncert pro pár vyvolených. Každý Prostějovan přispěl 45 korun.

Tenisový klub chtěl do Prostějova pozvat operního zpěváka Josepha Calleju s tím, že pořadatelem akce je sám tenisový klub a radnice na akci pozve na plakátech k oslavám sto let radnice. Řada Prostějovanů včetně mě tehdy kroutila hlavou: vyplatí se pozvat do města typu Prostějova operního zpěváka? Bude mezi občany města zájem o lístky za cenu okolo tisícovky?

Zájem o vstupenky opravdu nebyl, a tak se město Prostějov rozhodlo přispět na organizaci koncertu dvěma miliony korun. „Nejde o položku, která by rozpočet zruinovala,“ řekl Týdeníku Prostějovska Miroslav Pišťák.

Takže si to shrneme, někdo měl nějaký záměr, když zjistil, že nebude výdělečný, zaplatilo mu to město. Stejnou logikou by pak mohli neúspěšní podnikatelé žádat po městu kompenzaci, stejně tak pořadatelé neúspěšných akcí. Ale, kdo z vás to má?

Reklama

Někdo se domnívá, že  TK by na tomto koncertu určitě nevydělal, prý ho pořádal z důvodu prestiže. To já ale nemůžu vědět, vycházím z informací, které jsou veřejné. Netransparentní informace jakoby ani neexistovala. Každopádně radnice z peněz daňových poplatníků podpořila zvýšení prestiže soukromého investora.

Zajímavý je také způsob vydávání lístků. Občané v Prostějově získali 300 lístků, Olomoučané dalších 300. Kde je zbylých čtrnáct set vstupenek? Zajímá mě to a mám důvod se o to zajímat – každý Prostějovan přispěl na nevydařený plán pana Černoška 45 korun.

Přijďte se podívat, kdo za tím vším stojí, galerie viníků bude v první řadě. Obyčejní občané tam sedět nebudou,  nedostali totiž ani lístky.